Logotip comissio de la dignitat

CAT - CAST - EN - EUSK - FRA - GALEl més petit de tots, un símbol per a la Dignitat d'un poble

L'any 1937 el Comissariat de Propaganda va adoptar com a icona de la seva activitat la figura creada per l'escultor barceloní Miquel Paredes: un nen milicià que crida a lluitar contra els facciosos: Se li posà el nom d'"El més petit de tots" en record de la cançó popular "Els tres tambors". Amb posterioritat es va encarregar una lletra a Pere Quart que va ser cantada amb la tonada de la cançó popular per Emili Vendrell i a Lola Anglada se li va encarregar un conte inspirat en aquella figura. D'aquella figura se'n van fer milers d'exemplars que eren presents a moltes llars catalanes. Amb la bandera catalana, se'n van vendre uns 60.000 per recaptar fons per seguir la lluita. Aquesta figura representava l'esperit de combat i resistència del poble català en la imatge d'un infant que duia a la ma la nostra bandera. D'aquesta figura se'n van fer milers de còpies. Amb el franquisme la majoria es van destruir per por a represàlies.

La Comissió de la dignitat amb la col·laboració d'Art i Miniatures ha promogut la reproducció d'El més petit de tots perquè creu que avui segueix representant al nostre poble i el seu esperit de lluita amb voluntat de ser respectat. És un símbol de la dignitat de Catalunya.

Miquel Paredes i Fonollà (Barcelona, 1901 - Ceret, Vallespir, 1980). Escultor. Format a la delegació de l'Escola de Llotja de Gràcia, col·laborà en algunes obres d'autors com Jaume Otero i Josep Llimona, a Catalunya, i de Gustau Violet a Ceret i a París. Participà en exposicions col·lectives a Barcelona els anys trenta i a Madrid aconseguí el primer premi en un concurs per trobar l'al·legoria de la República. Durant la Guerra Civil col·laborà en monuments efímers als lluitadors republicans com ara el soldat de l'exèrcit popular instal·lat a la Plaça de Catalunya. La seva obra més coneguda és El més petit de tots (1936), mascota que difongué el comissariat de propaganda de la Generalitat que se li posà aquest nom per la cançó popular “Els tres tambors” Lola Anglada dibuixà un conte i el poeta Pere Quart va fer una versió de la cançó. Exiliat el 1938, realitzà en pobles del Rosselló monuments als morts de la guerra, treballà en dissenys per a una fàbrica de nines i esdevingué professor d'escultura de l'École Nationale des Beaux-Arts d'Orléans. Morí sense que se li hagués reconegut la seva obra ni la seva actitud cívica i patriòtica exemplar. Amb la recuperació d' el més petit de tots volem retre homenatge a Miquel paredes.

Barcelona València abril de 2008.

Adquiriu-lo


Lliurament el més petit de tots
Presentació d'el més petit de tots al President de la Generalitat Lluís Companys el 1937. Al centre d'esquerra a dreta Joan Mirabitlles president del comissariat de Propaganda, Miquel Paredes escultor i Lluís Companys

Cartell el més petit de tots
Cartell del Comissariat 1937.

El més petit de tots presentació
Presentació del més petit de tots 1937.

Lliurament el més petit de tots Full del Comissariat amb el text de Pere Quart.(c) 2008 Comissió de la Dignitat - G62963434 - Carrer Rossello 198, 4t, 08008 Barcelona - 625370661  /  665727329 - Contacte - Crèdits