Logotip comissio de la dignitat

CAT - CAST - EN - EUSK - FRA - GAL

Amb la col·laboració de...


gencat

aac


Col·labora amb la Comissió

Per a tots els que voleu i podeu ajudar-nos econòmicament, el Compte Corrent de la Comissió de la Dignitat és el següent:

banc sabadell
Banc Sabadell 2013-0646-16-0200796824


Homenatge a Companys Visca la llibertat. Litografia d'Antoni Miró
Contribueix a erigir el monument en homenatge nacional a Lluís Companys a Barcelona fent una aportació al CC de Catalunya Caixa 2013-0628-47-0200140106 o adquirint una d’aquestes litografies. Clica per a més informació.


Homenatge a Companys Textos de les intervencions dels cònsols de França i Alemanya

Franco, presente! Article de Joan Pinyol

Dijous, 22.10.2009. 00:00h

         
Diuen que l’Espanyol serà l’estat polític europeu que trigarà més temps a espolsar-se el llast cruel i trist de la crisi econòmica global. Ja ho veurem, però esperem que no sigui així pensant en el bé de totes les famílies que les passen i les passaran magres. Ara bé,  el que sí que no pot negar ningú és que és un dels estats suposadament democràtics que més depèn encara de la dictadura patida en el seu passat més immediat. A la ciutat de Melilla per exemple, no ha passat el temps i la suposada transició –un invent carnavalesc que va servir per passar full a molts greuges pendents- encara ha d’arribar-hi. Mentrestant, als carrers d’aquesta ciutat africana que depèn d’un dels nostres països veïns, llueixen i s’exhibeixen -com en el dia de la seva solemne inauguració- dues estàtues de bronze llampant dedicades al dictador –que s’alça de cos sencer damunt d’un cavall-. També, i en ple centre de la ciutat, un monument que commemora la victòria del cop d’Estat contra el govern legítim de la II República coronat per una enorme àliga de sant Joan que aireja als quatre vents la inscripció “Una, Grande y Libre”. Igualment, múltiples escuts clavats encara a les façanes d’edificis públics, diversos honors institucionals a Francisco Franco, encara vigents –com ara la medalla d’or que la ciutat va concedir al dictador l’any 1941 i el títol d’alcalde honorari i perpetu-. I també, cinquanta-sis carrers que tenen encara un nom preconstitucional que manté viu el record de figures militars destacades de l’Alzamiento. No ho feu. Si em voleu pagar una estada d’un cap de setmana perquè em passegi per aquella ciutat, no llanceu els diners de manera tan alegre, perquè l’avió no m’hi portarà pas, ni a primera classe i, per poc que pugui, ni lligat de peus i mans.
No hi aniré, no. No voldria pas ni fer un pas a la ciutat que l’any 1977 va aixecar el monument franquista de l’àliga damunt les runes del que va ser un bar que regentava un regidor d’Izquierda Republicana on es reunien diversos col·lectius de treballadors, com una manera d’esclafar per sempre la memòria d’altres opcions ideològiques. Tampoc no em ve de gust estar ni un segon del meu temps a la població que governa Juan José Imbroda, del Partit Popular, una formació política que no para de presentar a l’Audiència recursos contra la suposada inconstitucionalitat de l’Estatut de Catalunya i de la seva Llei d’Educació i, en canvi, es fa intencionadament l’orni davant d’evidències tan insconstitucionals com tots els monuments franquistes que s’alcen a Melilla o que llueixen també al Valle de los Caídos. Quines penques i quanta hipocresia!
Ho dic amb un grau d’emprenyamenta considerable en comprovar com el Partit Popular se salta a la valenta la Llei de Memòria Històrica aprovada fa dos anys i amb la idea que la Fiscalia hauria d’actuar contra la formació que governa Melilla. Per il·legal (perquè actua al marge del que és legalment obligatori) i per desconsiderada amb totes les víctimes del bàndol republicà, a Melilla i a qualsevol racó de l’Estat Espanyol esquitxat de sang després de la sublevació militar de 1936. Si en el seu article 15 la tènue i poc atrevida Llei de Memòria Històrica diu explícitament que les administracions públiques prendran mesures per retirar escuts, insígnies, plaques i qualsevol commemoració pública d’exaltació personal o col·lectiva de la sublevació militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura franquista, algú em sabria explicar per què hem de tolerar un dia més que el PP de Melilla governi il·legalment i amb tanta impunitat?
 
www.joanpinyol.net

Vols rebre tota la informació permitent a qualsevol novetat de l'acció diària de la Comissió de la Dignitat?

Apunta't al següent formulari i rebràs totes les notícies més importants sobre les ressocions que es vagin produint

(c) 2008 Comissió de la Dignitat - G62963434 - Carrer Rossello 198, 4t, 08008 Barcelona - 625370661  /  665727329 - Contacte - Crèdits